Juhani Huttunen

7 syytä, miksi rasistien vertaaminen kristalliyöhön ontuu

Se, että Pitäjänmäessä yksittäinen hullu käy esittelemässä tuliaseita turvapaikanhakijoille, on äärimmäisen vakava asia. Pidän sitä oikeastaan yhtä vakavana rikoksena kuin median kautta tietoomme tulleita polttomurhayrityksiä. En välty tunnekuohulta. Tunteet myös ovat ristiriitaiset, kun samaan aikaan tunnen myötätuntoa uhreja, erityisesti lapsia, kohtaan ja toisaalta suonissa kihisee silkka raivo niitä muutamia idiootteja kohtaan. Onneksi he ovat yksittäistapauksia eivätkä edusta yleistä suomalaista käsitystä siitä, miten ihmisiä on kohdeltava.

 

Samalla mietin sitä, että keskustelussa ei pitäisi lietsoa yhteen suuntaan mutta ei myöskään toiseen. Ihmisiä auttaa kaikkein eniten se, että pitää jalat maassa. Tuore JSN:n puheenjohtaja Elina Grundström esitti jo 2009 Vihreän langan pääkirjoituksessa, että suomalaisessa keskustelussa on ”alkaa jo olla kristalliyön kaikuja”.

 

Olen nytkin nähnyt sosiaalisessa puhuttavan kristalliyöstä.

 

Pidän tällaista lietsontaa paitsi mauttomana myös yhteiskuntarauhan kannalta haitallisena muun muassa siksi, että se lietsoo turvapaikanhakijoiden keskuudessa tunnetta, ettei Suomi olekaan turvallinen maa. Samalla tällainen lietsonta, jossa puhutaan kuin epidemiasta, voi lisätä myös tosiasiallisten yksittäistapausten määrää kokonaiseksi ilmiöksi. Toistaiseksi onneksi olisi myös liioiteltua puhua ”terrorismista”, koska tekojen takaa ei ole näytetty järjestäytyneisyyttä. On todella onnellinen asia, että Pitäjänmäen asemies on nyt niin sanotusti poliisin tallessa.

 

Totuus on, että huolimatta yksittäistapauksista Suomi on edelleen turvallinen. Toisin kuin vaikka eräissä Ruotsin lähiöissä, täällä juutalaisetkin voivat kipa päässä mennä mihin tahansa Helsingin kaupunginosaan, eikä heitä uhata tappaa. Täällä muslimit saavat rauhassa harjoittaa uskontoaan, ja valtiovallan kontrolloima yleisradio tukee islamia. Täällä julkisuuden hahmo voi television lauantai-illan viihdeohjelmassa heittää lattialle kristittyjen pyhän kirjan Raamatun, eikä häntä sen vuoksi viedä vankilaan kidutettavaksi. Toisin on eräissä maissa, joissa islamiin kohdistuva pilkka on lakisääteisesti hengenvaarallista.

 

Täällä myös kirkot antavat kaiken hoivansa turvapaikanhakijoille täysin uskonnosta, kulttuurista, kielestä ja ihonväristä riippumatta. Vapaaehtoistyön määrä osoittaa, että suomalaisilla on myötätuntoa. Suomi on hyvä maa ihmisille riippumatta ihonväristä. Täällä kelit ovat viileitä mutta ihmiset lämpimiä.

 

Olisi syytä korostaa näitä myönteisiä tosiasioita sen sijaan, että lietsotaan eskatologisia kristalliyökuvia. Aivan toista maata on Lähi-itä, jossa toisin kuin Erkki Tuomioja maalailee, kristilliset vähemmistöt on tuhottu pian sataprosenttisesti. Se tuho on totaalista. Mihinkään muuhun vähemmistöön Lähi-idässä ei kohdistu niin ultimaattinen hävitys.

 

Yksikään fakta tai mittasuhde ei siis muodosta analogiaa Saksan ja Itävallan 9.11.1938 kristalliyön ja Suomen syksyn 2015 välille. Listaan seitsemän asiaa.

 

1) Kristalliyö kohdistui oman maan kansalaisiin

 

2) Kristalliyö oli oman maan hallituksen ja poliisivoimien organisoima kansallinen pogromi eikä yksittäistapausten häiriintynyt rikos

 

3) Kristalliyössä alimpienkin arvioiden mukaan murhattiin liki sata juutalaista, todellisuudessa huomattavasti enemmän

 

4) Kristalliyön jälkeen ei pidätetty rikollisia vaan uhreja. Seurauksena 30 000 juutalaista vietiin keskitysleirille

 

5) Kristalliyössä tuhottiin 7000 liikettä ja tuhat synagogaa, Suomessa ei onneksi ole koskettu yhteenkään moskeijaan, päinvastoin niitä halutaan virkamiestyönä rakentaa lisää

 

6) Kristalliyön jälkeen pakolaisaalto kiihtyi: omassa maassaan vainotut juutalaiset pyrkivät pakoon hallituksensa ja maanmiestensä vainoa

 

7) Sitä vainoa oli jo edeltänyt monia kansalaisoikeuksia rajoittaneita lakeja ja boikotteja. Sitä vastoin vuonna 2015 yhteenkään muslimimaahan mitkään kirkot tai kansalaisjärjestöt eivät kohdista boikottivaatimuksia vaikka niissä miten paljon rikottaisiin ihmisoikeuksia, eikä missään Euroopan maassa kohdistu muslimiyrittäjiin minkäänlaisia rajoitteita, muslimikauppiailta ei esimerkiksi kiristetä suojelurahaa

 

Suomessa ei ole mitään vastaavaa. Onneksi. Erityisesti Syyrian ja Irakin kaltaisista perinteisistä poliisivaltioista tulleille haluan korostaa: Täällä Suomessa jopa poliisiviranomainen pystyy nauramaan itselleen. Varsinkin Oulun ja Lapin poliiseilla on Facebookissa tosi mukavat sivut. Siis: älkää pelätkö.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Mikä oli esittelijän motiivi, oliko myynti-vai pelottelutarkoitus ?

Typerä teko, olipa tarkoitus kumpitahansa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Olen itse taipuvainen ajattelemaan, että kyseessä oli myyntitapahtuma. Toivottavasti tämä kaupanhieronta jää yksittäistapaukseksi.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

"Totuus on, että huolimatta yksittäistapauksista Suomi on edelleen turvallinen."

Kyllä, tutkitusti; http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/20596...

Kannaattaa tosiaan hiukan suhteuttaa asioita.

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola

Suomi on turvallinen kun katsotaan menneisyyttä, mutta entäpä tulevaisuus. Tulevaisuudestahan tässä on kyse. Se mitä tehdään nyt määrittelee tulevaisuutta kenties lopullisesti.

Martti Kovala

Kuinka kauan Suomi on turvallinen suomalaisille?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Onko tekijän taustoista tai tarkoitusperistä mitään tietoa vai pohditaanko vielä tiedottamisen oikeaa sanamuotoa?
Tai siis tietoa varmasti on, mutta miksi sitä ei julkaista?

Käyttäjän psihentunen kuva
Pasi Hentunen

Niin, Suomea pidetään turvallisena maana ja siksi tänne tullaan tuhansien kilometrienkin päästä. Lisäksi korkea elintaso, hyvät peruspalvelut ja tuki maahantulijoille auttavat varmaan salakuljettajia Suomen markkinoinnissa pakolaisten lähtömaissa. Mutta arvatenkin asemies ei koe itse olevansa turvassa ja ei usko hallitsemattoman pakolaisvirran olevan hyvä asia, en itse näe mitään muita motiiveja teolle.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Aika ilmeinen vaihtoehtoinen motiivi on tietysti aseiden myynti, jos niitä kerran "esiteltiin". Jos kyseessä olisi ollut joku rasistinen säikyttely, kai juttua olisi jo kaikki tiedotusvälineet turvoksissa? Johan jo pelkkä lakanan pukeminen saa maailman sekaisin.

Sekin on mahdollista, että kyseessä on ollut toisen maahanmuuttajaryhmän tekemä säikyttely. Silloin ajaudutaan tiedottamisen kannalta kestämättömään tilanteeseen, koska maahanmuuttaja ei voi olla rasisti eikä näin ollen voi syyllistyä rasistiseen rikokseen.

Silloin todennäköisesti uutisessa sanotaan, että "sivullisille ei aiheutunut vaaraa" tai että kyseessä oli nahistelu tai sanaharkka ja aseet eivät olleet oikeasti kovin vaarallisia.
Aika näyttää (tai mvlehti).

Käyttäjän JuhaniHoo kuva
Eero-Juhani Huttunen

Sorry, tämä on aika harkitsemattomasti rykäisty teksti ihan sen vain johdosta, omassa kuplassani näyttää tuo kristalliyö-vertaus pomppaavan esiin, ja kun keksin seitsemän kohdan luettelon, nuo edeltävät saatesanat sisältävät vähän ehkä mautontakin pakinakieltä, jossa "aseiden esittely" tarkoittaa pikemminkin pyssyllä uhkailua. En ennen kommentaattoreita ollut kuullutkaan mahdollisuudesta, että joku taho pistäisi kaupparatsunsa ovelta ovelle -kauppiaana vastaanottokeskuksiin myyskentelemään tuotevalikoimaansa kuuluvia myyntiartikkeleita. Kauhea juttu, jos sellainen olisi totta.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #9

Jos vastaanottokeskuksesta löytyy asekätkö, en oikein muuta vaihtoehtoa sen kokoamiselle keksi, kuin laiton asekauppa. Laillisestihan ei toimivia automaattiaseita yksityishenkilö voi ostaa. Tässä esimerkki Ruotsista:

http://avpixlat.info/2015/11/03/vapengomma-hittad-...

"Det var inte fråga om ett litet jaktvapen utan flera riktiga skjutvapen enligt uppgiftslämnarna"

Tuo ei tietenkään tarkoita, että tässä tapauksessa olisi ollut kyse tuosta. Vaan ainoastaan, että mahdollisuus on olemassa. Toki median vaikenemisesta ja kielenkäytöstä voi jo varovaisesti yrittää päätellä, ettei kyse todennäköisesti ollut ainakaan persujen kunnallispoliitikosta tai viritetyllä mopolla ajavasta suomalaisterroristista.

Toimituksen poiminnat